понедељак, 27. децембар 2010.

Prirodno prečišćavanje izdani kao remedijaciona metoda



Prirodno prečišćavanje izdani (natural attenuation engl.) podrazumeva brojne fizičke, hemijske i biološke procese u geološkoj sredini kroz koju protiče podzemna voda a koji mogu efektivno da redukuju koncentraciju, masu, toksičnost i mobilnost zagađenja rastvorenih u podzemnoj vodi do nivoa koji su bezopasni za ljudsko zdravlje i životnu sredinu. Neki procesi, kao što je biodegradacija i hemijska transformacija trajno uništavaju zagađenje dok drugi procesi kao što su disperzija, razblažavanje i sorpcija samo smanjuju koncentracije zagađenja.

Prirodno prečišćavanje izdani se odigrava do nekog stepena u svim zagađenim izdanima ali efektivnost procesa redukovanja mase ili koncentracije zagađenja zavisi od tipa i količine prisutnog zagađenja i od hidrogeologije i geohemije sredine. Prirodno prečišćavanje je najefektivnije kada su u pitanju ugljovodonici nafte a aerobna i anaerobna biodegradacija su dva glavna procesa redukovanja mase i koncentracije ugljovodonika nafte. Pod određenim uslovima prirodno prečišćavanje je takođe efektivno i kada su hlorovani ugljovodonici u pitanju ali je proces komplikovaniji i teži za predviđanje. Nepotpuna biodegradacija ovih jedinjenja može da proizvede jedinjenja koja su toksičnija od originalnih. Glavni mehanizam prirodnog prečišćavanja hlorovanih ugljovodonika je anaerobno reduktivno dehlorovanje.

Prirodno prečišćavanje izdani predstavlja jednu remedijacionu metodu zagađenih izdani koja kombinuje procese prirodnog prečišćavanja sa programom osmatranja progresa prirodnog prečišćavanja a sve u cilju dovođenja koncentracija zagađenja rastvorenog u podzemnoj vodi ispod dozvoljenog nivoa. Kao rezultat osmatranja izvodi se brzina prirodnog prečišćavanja i daje se prognoza dejstva prirodnih procesa na smanjenje mase i koncentracije zagađenja.

U poslednje vreme, tj. u zadnjih nekoliko godina, prirodno prečišćavanje izdani se sve više koristi kao mera remedijacije izdani, samostalno ili u kombinaciji sa nekom drugom metodom. Ovo se posebno odnosi na Sjedinjene Američke Država dok je primena u Evropi ređa. Primena prirodnog prečišćavanja izdani kao remedijacione metode dolazi obično posle mera kojima se reguliše izvor zagađenja a takođe ova remedijaciona mera zahteva plan u slučaju da monitoring zagađenja u podzemnoj vodi pokaže neplanirano širenje zagađenja.

Takođe, prirodno prečišćavanje izdani se koristi kao remedijaciona metoda kada je neka druga aktivna metoda dosegla svoj limit u odstranjivanju zagađenja rastvorenog u podzemnoj vodi, tj. kada se postignu asimtotski uslovi i kada mera nije više efektivna. Ovo se posebno odnosi na najčešće korištenu metodu "pumpaj i tretiraj" (pump and treat) gde se zagađenje crpi iz izdani i tretira na površini terena. Ova metoda je poznata po tome da u većini slučajeva dostiže asimtotske vrednosti koncentracije zagađenja koje se crpe iz podzemlja i ispod kojih dalje sniženje nije moguće.

Sledeće pojave su početni indikatori da je proces prirodnog prečišćavanja počeo da se odigrava u podzemnoj, geološkoj sredini:

  • Ne dolazi do povećanja tela zagađenja, tj. telo zagađenja se stabilisalo ili se smanjuje što je dokumentovano u rezultatima osmatranja
  • Konstantno opadanje koncentracije zagađenja u osmatračkim objektima
  • Prisustvo jedinjenja koja su produkti biodegradacije ili promene geohemijskih indikatora prirodnog prečišćavanja
Ukoliko dođe do formiranja ovih uslova proces prirodnog prečišćavanja se detaljnije ispituje. Prvo se moraju ispitati mogućnosti da prirodno prečišćavanje redukuje zagađenje ispod dozvoljenih koncentracija pre nego što dođe do receptora. Formira se konceptualni model koji uključuje hidrogeologiju, definisanje tela zagađenja kao i jedinjenja koja učestvuju u procesu, tj. elektron donore i elektron akceptore. Svi ovi podaci se ubacuju u matematički model sa kojim se uradi kalibracija a zatim i prognoza kretanja i degradacije tela zagađenja. Numeričko modeliranje podataka procesa prirodnog prečišćavanja izdani je veoma značajno za bolje razumevanje samog procesa. Zatim se formira osmatračka mreža kojom se prati proces prečišćavanja izdani i meri koncentracija zagađenja, produkata biodegradacije i geohemijskih parametara. Nakon toga, pravi se plan u slučaju da monitoring zagađenja u podzemnoj na neplanirano širenje zagađenja. Ovaj plan treba da sadrži alternativne remedijacione tehnologije i da definiše kriterijume kada treba da počne da deluje.

субота, 4. децембар 2010.

Program za 3D vizuelizaciju i GIS - Enviroinsite



Enviroinsite, http://www.enviroinsite.com/ , se reklamira kao On Every Desktop, što bi otprilike značilo Enviroinsite na svakom desktopu. To je program sa kojim je moguće raditi vizualizaciju hidrogeoloških podataka a ujedno kao i GIS centar.

Za istraživanje ovog programa dovoljno je skinuti demo verziju sa web sajta koja je potpuno funkcionalna 30 dana što je dovoljno da se nauči rad sa programom. Osnova programa je baza podataka u excel formatu sa kojom se kasnije manipuliše u programu. Naravno, potrebno je neko vreme da se ovlada programom ali on nije previše komlpikovan.

Za mogućnosti programa najbolje je posetiti web stranicu http://www.enviroinsite.com/ei0_features.html na kojoj se nalaze slike koje najbolje demonstriraju šta se sa programom može sve uraditi. Posle testiranja autor ovog posta je posebno bio zadovoljan za mogućnosti primene programa za potrebe prikaza zagađenja kako u planu tako i u profilu. Najveći deo posla je unos podataka u excel tabelu sa kojom se kasnije lako manipuliše.

Cena programa je zaista povoljna, 400 US$, i ovaj program može da zameni nekoliko drugih koji se koriste kod nas na prvom mestu zbog postojanja piratskog tiržišta, a to su AutoCad, Surfer, Corel i slični programi.

Za sve druge informacije o programu možete nas pitati na email advancedgwt@gmail.com ili na telefon +381-(0)62-965-1748

недеља, 17. октобар 2010.

Poznata geofizička kompanija Geometrics


Dugogodišnja proizvodnja kvalitetnih geofizičkih instrumenata je osnova ove poznate kompanije čiji smo mi distributeri za Srbiju i okolne zemlje.

Više pogledajte na linku:
http://www.geometrics.com/

субота, 31. јул 2010.

USGS video fajlovi

Na sledećem linku imate puno interesantnih video fajlova iz oblasti geologije:

http://education.usgs.gov/common/video_animation.htm

среда, 16. јун 2010.

Nove SOILINST telemetry informacije dostupne


New Solinst Telemetry Data Sheet Available

Posted: 15 Jun 2010 01:00 PM PDT

An updated Solinst Telemetry System data sheet is now available at:
http://www.solinst.com/Prod/9100/9100d2.html

The new data sheet includes more information about the recently launched RRL Gold Remote Radio Link, as well as landline and satellite options for the STS Gold Telemetry System.

Solinst Telemetry Systems are built for the Levelogger Series of dataloggers. They provide a convenient and cost effective method of retrieving water level, temperature, rainfall and conductivity data from Leveloggers in the field, and sending it directly to your desktop without the need to travel to each remote location. STS Gold Telemetry Systems are ideal for larger networks and can be set up with alarm notifications. RRL Gold Systems are ideal for setting up local, closed loop monitoring networks.

среда, 26. мај 2010.

Uklanjanje nitrata iz vode-nova tehnologija

Nitrate contamination of drinking water poses serious health risks and has been found to exceed EPA limits in a number of states. In fact, according to the EPA, "infants below six months who drink water containing nitrite in excess of the maximum contaminant level (MCL) could become seriously ill and, if untreated, may die. Symptoms include shortness of breath and blue baby syndrome."

Nitron Ltd, Israel's largest private water treatment company, has developed a cutting edge technology to remove nitrates and deliver quality drinking water by using Selective Electro-Dialysis (SED) – a unique technology that is based on Electro Dialysis, not yet available in the United States. SED uses an electrical process to separate nitrates selectively from the water and concentrate it in separate cells. It replaces traditional technologies such as reverse osmosis or ion exchange with a simple, cost effective and energy efficient process with little maintenance and operating costs. Nitron's SED uses clean technology to extract nitrate from the water system, while using less energy and less chemicals with a high recovery rate (95%) of water that can be used.

The major source of nitrite contamination in drinking water is runoff from fertilizer use. However, contamination also is caused b leaching from septic tanks, sewage; and erosion of natural deposits. In 1974, Congress passed the Safe Drinking Water Act (SDWA) to regulate and monitor pollutants in drinking water. However, in states such as California, Ohio, Arizona and Illinois, nitrogen contamination, caused by fertilizer, erosion and other sources, is causing a number of wells and other groundwater sources to become undrinkable.

Nitron has been treating water for 15 years in Israel and implemented a variety of water projects for over 50 clients. With its experience in Israel, Nitron is now expanding its services in the North American market. With new plans, announced in March 2010, by the Environmental Protection Agency (EPA), to overhaul its' efforts to safeguard drinking water and tighten restrictions on waterborne compounds that cause cancer, and the introduction of the Assistance, Quality and Affordability Act of 2010, by Rep. Henry A. Waxman, Chairman of the Committee on Energy and Commerce, that would reauthorize and increase funding for the drinking water state revolving fund (SRF) to help pay of water system improvements, their arrival in North America is timely. Their technology if used, could help local governments save money while protecting the public health of their citizens.

Nitron executives are available to comment on issues affecting the groundwater and drinking water in the United States, as well as on their latest technology to eliminate contaminants in the drinking water.

This includes:
Itai Noach, CEO, Nitron, Ltd.
Daniel Cohen, Nitron's Business Development Manager
Eran Eizik, Nitron's Business Development Manager for the U.S. market

About Nitron Ltd.
Nitron Ltd. Is Israel's largest water treatment company. Owned by Shikun & Binui, Israel's leading infrastructure and real estate. Nitron deliver BOT projects in Israel (finances, builds and operates) including installations for purifying municipal wastewater and treating polluted water, particularly nitrate contamination. They specialize in Nitrate removal, using Selective Electro-Dialysis (SED-their unique solution). Since 1997, Nitron has worked successful with 15 municipalities in Israel, saving over 55 percent on national water costs. For more information visit www.nitron.co.il.

субота, 15. мај 2010.

Visoka rezolucija monitoringa i remedijacije podzemnih voda

SOLINST proizvodi opremu za visoku rezoluciju u monitoringu i remedijaciji podzemnih voda. Sa ovom opremom moći ćete da radite precizni multilevel monitoring zagađenja a nakon toga i remedijaciju difuzorima. Više o ovoj opremi na linku:


http://www.solinst.com/OntheLevel/Spring2009/Target-Quantify-Resolve.html

Kratki film o erupciji vulkana St.Helens

Veoma zanimljivo, link je:

http://gallery.usgs.gov/videos/234

субота, 3. април 2010.

Novi web site o programu PEST


PEST je najpopularniji program za inverzno modeliranje danas. Na sledećem linku se nalazi novi web sajt posvećen ovom programu. Na sajtu se nalazi i dosta dokumentacije. Link je:

www.PESThomepage.org


Uživajte!

субота, 27. март 2010.

понедељак, 8. март 2010.

"Low flow" uzorkovanje podzemne vode sa opremom SOLINST



Posetite link: http://www.solinst.com/email/2010/Mar/464/464-Electronic-Control-Unit.html
i pogledajte novi sistem za "Low flow" uzorkovanje

Termogeologija - novi termin


U dosadašnjoj praksi termin geotermalna energija je dobro poznat i podrazumeva korišćenje vode visokih temperatura, preko 90 C za grejanje i proizvodnju električne energije. Takodje koriste se i nisko termalne vode, ispod 90 C za neki od oblika iskorišćavanja geotermalne vode. Geotermalna energija vezana je za pojedine lokacije na zemljinoj površini gde dolazi ili do formiranja izvora termalne vode ili se bušenjem dubokih bušotina dobija topla (vrela) voda.

U svetu je trenutno u upotrebi novi termin vezan za izvore toplote iz geoloških sredina – termogeologija. Za razliku od geotermalne energije koja je vezana za pojedine oblasti na zemlji termogeologija proučava iskorišćavanje toplote energije iz geoloških sredina normalne temperature koje su svuda oko nas. Termogeologija bi se mogla definisati kao nauka koja proučava pojave kretanje i eksploataciju toplote niske entalpije u relativno plitkim delovima geosfere. Ovo poslednje se odnosi na dubine do oko 200 metara a niska entalpija se odnosi na temperature ispod 30 C. Kao što se može videti iz definicije termogeologija je od velike važnosti za grejanje objekata jer se nalazi svuda oko nas.

Za iskorišćavanje toplotne energije iz geosfere koriste se toplotne pumpe. Toplotna pumpa je mašina koja ekstrakuje toplotu iz zemlje, koncentruje je i zatim prenosi u unutrašnjost zgrade ili
kuće. Ono što cini toplotnu pumpu posebnom je da ne koristi fosilna goriva a takode može da se koristi i kao rashladivač tokom letnjih meseci. Sistem u kojem se nalazi toplotna pumpa se sastoji iz tri dela: (a) cevi koje se nalaze u zemlji (b) toplotne pumpe i (c) sistema za distribuciju toplote.
Tokom zime toplotna pumpa sakuplja toplotu ispod linije zamrzavanja zemljišta gde temperatura ostaje konstantna na oko 10 C i koristi glikol koji struji u podzemnoj mreži cevi. Ta toplota se koncentruje i zatim transformiše u zgradu ili kuću. Ova vrsta toplotne pumpe se zasniva na
tehnologiji frižidera - toplota koja se prenosi uslovljava da se tečnost ili gas iz frižidera širi i zatim se šalje u kompresorsku jedinicu gde se komprimuje što uslovljava oslobađanje toplote.

Toplotne pumpe su ekstremno efikasne i ne zagadjuju sredinu. One koriste malu količinu električne energije (oko 25 - 50% manje od drugih sistema za grejanje) i ne zahtevaju druge izvore energije. Samim tim imaju najmanju emisiju CO2 od bilo kog drugog sistema za grejanje ili hlađenje.One mogu biti instalirane u bilo kom klimatu. I ako je početno ulaganje veće nego kod drugih sistema za grejanje investicija se isplati 3-4 godine od instaliranja.

Toplotne pumpe koje iskorišćavaju toplotnu energiju iz plitke geosfere su instalirane po procenama na 400000 lokacija 1999. godine dok ih je 1990. godine bilo 100000 a 1985. godine oko 14000 (Doty S., Wayne C. T., 2009). Od 1999. godine godišnja proizvodnja je oko 45000 komada i ako se uzme porast od 10% godišnje 2010. godine trebalo bi da ima oko 1.5 miliona toplotnih pumpi. Oko 10000 toplotnih pumpi je instalirano u državnim zgradama u USA a preko 400 škola se greje toplotom dobijenom iz toplotnih pumpi.

субота, 6. март 2010.

среда, 24. фебруар 2010.

Testiranje ARANZ Hydro programa (1)


Prva faza testiranja ili možda je bolje reći učenja programa ARANZ Hydro je gotova. Nakon dobijenog dongla, za koji se čeka 10ak dana, program se brzo instalira što uključuje i instalaciju licence koja je vremenski ograničena. Trenutno je izbor tutoriala mali ali su radovi u toku da se ovaj nedostatak nadomesti.

Ljubaznošću Thomasa Krona, koji je distributer za Evropu, organizovana su dva gotomeeting sastanka na kojima je Thomas pokazivao mogućnosti programa a ja koristio mogućnost za učenje rada programa. Suština programa je da se sa leve strane nalazi tree (drvo) preko kojeg se učitavaju svi eksterni fajlovi i podešavaju opcije. Kao i kod svakog programa ove vrste počinje se sa georeferenciranjem mape terena ili regiona od interesa. Program učitava većinu poznatih rasterskih fajlova i omogućava lako georeferenciranje sa tri tačke.

Osnovu programa čine tekstualni fajlovi koji se lako formiraju ali koji mogu biti veoma veliki u zavisnosti od problema koji se rešava. U tim fajlovima se definišu geološke jedinice i lokacije određenih bunara ili bušotina. Fajl za geologiju ima otprilike ovakav format:

Ime Xkota Ykota Z kota Dubina od Dubina do Geološka jedinica
B1 465982 965986 78 7.5 25 peskovi
B1 465982 965986 78 25 34 šljunkovi

Učitavanjem ovih tekstualnih fajlova omogućava se njihova vizuelizacija. Naravno, postoje razne opcije za manipulaciju sa ovim fajlovima ali je princip isti. Dobijeni geološki model može se editovati raznim alatima tako da se dobija verna reprodukcija viđenja hidrogeološkog sistema jednog inženjera.

Za sada, generalni utisak je da program nije komplikovan za upotrebu, da je vrlo moćan za prikaz hidrogeološkog sistema ali da mu nedostaju tutorijali što će se ispraviti u relativno kratkom vremenskom roku.

петак, 12. фебруар 2010.

Webinar o merenju proticaja reke Amazon


Merenje proticaja reke Amazon povezano je sa mnogim poteskocama. Pogledajte kako merenje moze da se unapredi savremenim Yellow Springs Instruments (YSI) instrumentima. Link za ovaj ekskluzivni webinar je:

https://www1.gotomeeting.com/register/945685249

уторак, 9. фебруар 2010.

недеља, 7. фебруар 2010.

Knjiga o geofizičkom karotažu

Jedna pomalo stara (1990) ali veoma zanimljiva knjiga o geofizičkom karotažu nalazi se na linku

http://pubs.er.usgs.gov/usgspubs/twri/twri02E2

Ima knjige je - Borehole geophysics applied to ground-water investigations

уторак, 2. фебруар 2010.

петак, 29. јануар 2010.

Prezentacija o uzorkovanju podzemne vode


Pre nekoliko dana je održan webinar o uzorkovanju podzemne vode od strane stručnjaka QED Environmenal. Webinar u obliku pdf prezentacije može se videti na linku

http://www.qedenv.com/Service/Webinars/Groundwater_Samplings_Latest_Trends_Presentation/

Webinar prezentacija je zaista izvrsna i toplo preporučujem da je pogledate. Ukoliko imate pitanja napisite mi email na advancedgwt@gmail.com

понедељак, 25. јануар 2010.

"Dongle" za ARANZ Hydro je stigao!


Kao što je bilo pomenuto u prethodnom postu ovog meseca, ARANZ Hydro je novi program za formiranje konceptualnog hidrogeološkog modela. Prve informacije su bile obećavajuće u smislu da program nudi nešto novo na tržištu što je i bio razlog da kontaktiram novo zelandskog proizvođača za testiranje programa.

U veoma kratkom roku, 10ak dana, stigao mi je na poštu dongle za program tako da ću u sledećih nekoliko nedelja moći da testiram ARANZ. Cene za ovakve programske pakete su ranije bile blizu 10000 US$ što je bio i razlog da programi nisu bili šire rasprostranjenjeni.

Kod formiranja 3D matematičkih modela jedan od osnovnih zadataka je i formiranje pravilnog konceptualnog modela. Za jednostavnije geometrije modelari su najčešće koristili kombinaciju Auto Cad-a i Surfera dok su se komplikovanije geometrije ili izbegavale ili pojednostavljivale. Sa razvojem alata kao što je ARANZ Hydro modelarima će biti omogućeno da formiraju i kompleksne hidrogeološke modele čime će se dobiti na tačnosti modela. ARANZ Hydro bi trebalo da reši probleme kao što su diskontinualni slojevi u konceptualnom modelu kao i sočiva raznih oblika.

Ukoliko ste zainteresovani kako testiranje napreduje napišite mi email na advancedgwt@gmail.com ili pozovite na +381-62-965-1748. Za prve impresije o programu možete otići na web sajt http://www.aranzgeology.com/Download.html i skinuti Viewer koji kada se instalira prikazuje osnovne mogućnosti programa.

субота, 23. јануар 2010.

Webinari o YSI multiparametarskim sondama


Webinari su seminari preko interneta. Sve što je potrebno da imate je kompjuter, internet vezu i zvučnik ili slušalicu. Predavanje teče paralelno sa menjanjem slajdova na kompjuteru. Za potrebe šireg kruga korisnika webinar se sačuva i korisnici mogu kasnije da ga preslušavaju. Uobičajeno vreme trajnja webinara je od 30 minuta do 60 minuta.

Posebno bih izdvojio webinare kompanije YSI koja proizvodi multiparametarske sonde i njihovu primenu u podzemnim i površinskim vodama. Na web sajtu YSI postoji nekoliko webinara koji su veoma zanimljivi. Adresa je:

http://www.ysi.com/webinars.php

Slušanjem ovih webinara nauči se mnogo o YSI multiparametarskim sondama i njihovoj pravilnoj upotrebi. Ukoliko imate pitanja ili nekih problema napišite email na adresu advancedgwt@gmail.com, sa zadovoljstvom ću pokušati da odgovorim na vaša pitanja.

понедељак, 18. јануар 2010.

Nivo podzemne vode u porastu u državi Nebraska posle više godina


Usled povećanja padavina i manje vode koja se koristi u navodnjavanju posle niza godina došlo je do podizanja nivoa podzemne vode u državi Nebraska. Više o ovome u članku na linku:

http://nebraskacorn.blogspot.com/2010/01/groundwater-levels-rise-across-state.html

субота, 16. јануар 2010.

Novi program za konstruisanje konceptualnog hidrogeološkog modela - Hydro GeoBuilder



Pored ARANZ Hydro postoji još jedan novi program za pravljenje konceptualnog hidrogeološkog modela Hydro GeoBuilder. Više o tom programu na linku

http://www.swstechnology.com/groundwater-software/groundwater-data-visualization/hydro-geobuilder

уторак, 12. јануар 2010.

Novi program za konstruisanje hidrogeološkog konceptualnog modela - ARANZ HYDRO

Na tržištu se pojavio novi program za konstruisanje hidrogeološkog konceptualnog modela. Opširnije o ovoj temi na linku

http://www.aranzgeology.com/About.html

Ovaj proizvod je još novi na svetskom tržištu tako da nisam uspeo da ga probam ali su razgovori u toku sa proizvođačem. Za sada program izgleda obećavajuće

субота, 9. јануар 2010.

BART biodetektori (3) - video klipovi


Na adresi http://www.dbi.ca/Gallery/ možete naći video klipove i videti kako BART biodetektori rade u stvarnosti. Nakon odgledanih klipova možete pregledati i web sajt koji je značajan doprinos bakterijskom biozarastanju i koroziji u bunarima i cevima

среда, 6. јануар 2010.

Video clip o pasivnom uzorkovanju podzemne vode sa Snap Samplerom



Pasivno uzorkovanje podzemne vode (bez pumpe) je dobar način da se efikasno uzorkuje podzemna voda.

Snap Sampler pogotovu poboljšava kvalitet podataka i omogućava dugotrajno osmatranje.

Pogledajte 3 minutni film o Snap Sampleru: www.SnapSampler.com/movie.html

Ukoliko imate pitanja napišite mi email.

петак, 1. јануар 2010.

Ubrzana in-situ remedijacija dodavanjem sulfata

“Accelerated Site Cleanup Using a Sulfate-Enhanced In Situ Remediation Strategy” authored by Gary M. Birk, P.E.
Tokom 2009, EOS Remediation je komercijalizovalo EAS™, a sulfat-poboljšanu tehnologiju in situ remedijacije zagađene podzemne vode. Uobičajeni pristup je dodavanje kiseonika za remedijaciju izdani zagađene naftnim ugljovodonicima. 31