среда, 24. фебруар 2010.

Testiranje ARANZ Hydro programa (1)


Prva faza testiranja ili možda je bolje reći učenja programa ARANZ Hydro je gotova. Nakon dobijenog dongla, za koji se čeka 10ak dana, program se brzo instalira što uključuje i instalaciju licence koja je vremenski ograničena. Trenutno je izbor tutoriala mali ali su radovi u toku da se ovaj nedostatak nadomesti.

Ljubaznošću Thomasa Krona, koji je distributer za Evropu, organizovana su dva gotomeeting sastanka na kojima je Thomas pokazivao mogućnosti programa a ja koristio mogućnost za učenje rada programa. Suština programa je da se sa leve strane nalazi tree (drvo) preko kojeg se učitavaju svi eksterni fajlovi i podešavaju opcije. Kao i kod svakog programa ove vrste počinje se sa georeferenciranjem mape terena ili regiona od interesa. Program učitava većinu poznatih rasterskih fajlova i omogućava lako georeferenciranje sa tri tačke.

Osnovu programa čine tekstualni fajlovi koji se lako formiraju ali koji mogu biti veoma veliki u zavisnosti od problema koji se rešava. U tim fajlovima se definišu geološke jedinice i lokacije određenih bunara ili bušotina. Fajl za geologiju ima otprilike ovakav format:

Ime Xkota Ykota Z kota Dubina od Dubina do Geološka jedinica
B1 465982 965986 78 7.5 25 peskovi
B1 465982 965986 78 25 34 šljunkovi

Učitavanjem ovih tekstualnih fajlova omogućava se njihova vizuelizacija. Naravno, postoje razne opcije za manipulaciju sa ovim fajlovima ali je princip isti. Dobijeni geološki model može se editovati raznim alatima tako da se dobija verna reprodukcija viđenja hidrogeološkog sistema jednog inženjera.

Za sada, generalni utisak je da program nije komplikovan za upotrebu, da je vrlo moćan za prikaz hidrogeološkog sistema ali da mu nedostaju tutorijali što će se ispraviti u relativno kratkom vremenskom roku.

Нема коментара:

Постави коментар