понедељак, 14. децембар 2009.

Veštačko prihranjivanje izdani (4) - SAT sistemi (2)


Hidraulički kapacitet i evaporacija

Zbog kolimiranja dna basena potrebno je povremeno sušiti infiltracioni basen a u cilju povratka infiltracionog kapaciteta na inicijalni. Periodi dok je basen pod vodom i kad je suv kreću se 8 časova suv - 16 časova pod vodom pa do 2 nedelje suv - 2 nedelje pod vodom. Iz ovoga proizilazi da je potrebno uvek imati više basena jer će neki biti suvi a neki pod vodom. Generalno, infiltracioni kapacitet varira od 15 m/god. do 100m/god. i zavisi od vrste zemljišta, klime, kvaliteta tretirane vode koja se upušta u basen i frekfencije čišćenja basena. Evaporacioni gubici sa površine vode su oko 1 do 2 metra godišnje što nije mnogo u odnosu na infiltracioni kapacitet. Ako SAT sistem ima infiltracioni kapacitet od 50 m/god. i evaporaciju od 1.5 metara-godišnje može doći do povećanja od 3% rastvorenih soli u tretiranoj vodi koja se upušta u podzemlje.

Upravljanje infiltracionim basenima

Ukoliko na terenu postoji slabopropusni sloj treba ga ukloniti i dno infiltracionih basena treba postaviti u bolje propusnom sloju. Kao što je već napomenuto dubina vode u infiltracionim basenima treba da je maksimalno do 50 cm jer se time smanjuje vreme stajanja vode u basenima i daje se manje vremena algama da se razvijaju. Suspendovane alge mogu da kolmiraju dno basena a takodje u procesu fotosinteze alge odstranjuju CO2 što dovodi do povećanja pH na 9 ili 10 vrednost čime se prouzrokuje taloženje CaCO3. Ovim kolmiranjem se dodatno smanjuje infiltracioni kapacitet basena.

Generalno, tokom nalivanja basena suspendovana materija i organska materija se akumuliraju na dnu basena prouzrokujući stvaranje kolmirajućeg sloja. Sušenjem basena ovaj sloj puca a organska materija se raspada tako da se kapacitet posle određenog vremena vraća na početni. Kada se nalivanje nastavi dolazi opet do formiranja kolmirajućeg soja i basen mora ponovo da se suši. U zavisnosti od količine materijala koji se kolmira potrebno je i povremeno preoravanje infiltracionog basena a ponekad je potrebno i u potpunosti odstraniti prvih 10 do 20 cm sloja u infiltracionom basenu.

Kada se naliva dobro prečišćen efluent otpadne vode periodi nalivanja i sušenja mogu biti 2 nedelje svaki i preoravanje dna basena može da se uradi svake 2 godine. Kad je voda kojom se napaja infitracioni basen sa većom koncentracijom suspendovanih čestica raspored može da padne i na dvodnevno nalivanje i 8 dana sušenja a dno basena treba da se preorava za svako sušenje dna basena. Najbolji način određivanja vlaženja, sušenja i čišćenja basena je probom na pilot testu.

Glavni uzrok kolmiranju infiltracionog basena su suspendovane čestice tako da se one moraju odstraniti u procesu pred tretmana efluenta iz fabrike za otpadne vode, tj. pre nego što se efluent upusti u podzemlje.

Нема коментара:

Постави коментар