среда, 25. новембар 2009.

Kursevi matematickog modeliranja - uvod


U svojoj knjizi iz 1992. godine, Applied Groundwater Modeling, Mary P. Anderson opisuje matematicko modeliranje podzemnih voda kao "science and art" (nauku i umetnost). Nauku predstavlja numericka analiza kojom se daju matematicke osnove dok umetnost predstavlja sposobnost modelara da primeni matematicku osnovu na realne primere iz prakse. Iz ovog opisa moze se videti i kompleksnost ovog procesa koji zahteva brojne vestine i dobre teoretske osnove.

Kursevi za ucenje matematickog modeliranja su uglavnom specijalnost Severno Americkog trzista podzemnih voda i njih uglavnom drze firme koje proizvode programe za simulaciju kretanja podzemne vode i transporta zagadjenja kao sto su Environmental Simulation Inc, Schlumberger Water Services i Aquaveo (GMS). Duzina kursa koja se najvise reklamira kod sve tri firme je 4 dana dok je najmanja duzina trajnja 1 ili 2 dana. Za tih 4 dana intenzivnog ucenja kroz tutorijale modelar pocetnik dobija veliku kolicinu informacija i ovladava sa osnovnim tehnikama modeliranja. Naravno, ne moze se reci da se za ova cetiri dana moze nauciti modeliranja ali se moze znatno poboljsati znanje iz ove oblasti i da bi polaznik naucio modeliranje na visem nivou i dalje mora da intenzivno radi na prosirenju znanja.

Pored ovih kurseva vecina pomenutih firmi daje i kurseve koji po duzini trajanja mogu teoretski da budu neograniceni i koji se specificno prilagodjavaju potrebama klijenta.

Naravno ne treba zaboraviti i ON LINE kurseve koji se najcesce rade preko interneta i duzine su sat do tri sata po jednom predavanju. Cak i napredni kursevi mogu da se daju preko interneta, tzv. webinari (seminari preko Interneta), a firma Environmental Simulations Inc uvela je webinare koji traju tri dana nedeljno tri lekcije po 2 sata i sve to dve nedelje.

Iz sopstvenog iskustva, preko 13 godina intenzivnog rada u ovoj oblasti, mogu da kazem da je najbolji nacin za ucenje modeliranja kada se konkretan projekat radi zajedno sa polaznikom od pocetka do kraja. Naravno, ovim ne zelim da kazem da prethodno pomenuti kursevi nisu dobri vec samo da oni predstavljaju uvod u oblast matematickog modeliranja i da je pravi nacin za ucenje dalji rad sa mentorom na konkretnom projektu. Ova vrsta rada sa polaznikom je veoma zahtevna jer puno vreme angazuje predavaca. U kursevima koji traju 4 dana obicno ima 10 polaznika na jednog instruktora sto je i logicno jer je na severno americkom trzistu matematicko modeliranje znatno vise rasireno nego kod nas tako da se moraju smisljati razni nacini za "opismenjavanje" veceg broja buducih modelara.

I ako su moji kapaciteti limitrani, nudim sve vrste kurseva od ON LINE, preko cetvoro dnevnih i kao specijalnost sam uveo jedno mesecni kurs. Ovaj poslednje pomenuti kurs nadoknadjuje materiju iz kurseva u trajanju od 4 dana u kojima se nije mogla obuhvatiti odredjena tematika.

Naravno, rad jedan na jedan uz konkretan projekat je najbolji nacin za savladavanje ovog kompleksnog metoda u kvantitativnoj hidrogeologiji

Нема коментара:

Постави коментар