недеља, 22. новембар 2009.

Inverzni modeli u simulacijama strujanja podzemnih voda


Kao zacetnik 3D modeliranja kretanja podzemnih voda i transporta zagadjenja u regionu koristim ovu priliku da se osvrnem na temu inverznog modeliranja podzemnih voda.

Jos 1996. god. napisan je clanak "Inverse Models: A Necessary Next Step in Ground - Water Modeling" od strane Elieen Poeter i Mary Hill. Iste autorke drze danas predavanja sa temom: "All Models are Wrong: Some of Them are Usefull"

Na trzistu postoji nekoliko programa za inverzno modeliranje od kojih je najpoznatiji PEST. Vise o ovom programu moze se naci na http://www.sspa.com/pest/. Takodje, program UCODE je veoma popularan. Oba ova programa su besplatna i ugradjena su u programe za modeliranje Groundwater Vistas i Visual MODFLOW.

Upotrebom inverznih modela za simulacije kretanja podzemnih voda znacajno se dobija na kvalitetu modeliranja i iz postojecih podataka se izvlaci maksimum informacija. Inverzne modele (PEST) koristim rutinski prilikom izrade svakog modela a kao primer mogu da dam primenu modela za projektovanje izvorista od 625 l/s. Uz pomoc inverznog modela formirano je 5 istih modela, tj. istog stepena tariranosti, ali sa razlicitim rasporedom zona koeficijenta filtracije (kao i vrednosti) i na taj nacin je ukazano na neodredjenost predikcije modela i projektovanog kapaciteta izvorista. Ukoliko zelite ovaj rad mozete preuzeti sa web sajta http://www.advancegwt.com/Sr/CaseStudies.html i to pdf fajl Projektovanje izvorišta za vodosnabdevanje Velike Plane sa matematičkim modelom (upotreba inverznog modela)

1 коментар:

  1. Inverse modeling of goundwater flow can lead to new insight into the dynamics of a flow system.

    ОдговориИзбриши