петак, 20. новембар 2015.

Zasto su modeli podzemnih voda koji se rade u nasim krajevima zastareli


Postovane Kolege,
Vec nekoliko godina pokusavamo da ukazemo na nove tehnike u matematickom modeliranju podzemnih voda koje su napravile revoluciju u ovoj oblasti. Objavili smo nekoliko clanaka u domacoj literaturi ali odziv je bio slab, matematicki modeli koji se rade na nasim fakultetima, institutima i dalje se rade po veoma staroj metodologiji.

Imena dva glavna rada na ovu tematiku koje smo objavili u prethodnim godinama su sledeci (mozete ih dobiti od nas):
Kaludjerovic D., Prilog kalibraciji i oceni parametara matematickih modela podzemnih voda - poredjenje manuelne, automatske i "pilot point" metode sa regularizacijom, Vodoprivreda, Beograd, 2012.
Kaludjerovic D., Analiza neodredjenosti rezultata kalibracije matematickog modela izvorista u Trnovcu metodom Null Space Monte Carlo, Voda i sanitarna tehnika, godina XLIV, broj 2 2014.

Naravno, jasan je uticaj naseg saradnika i mentora John-a Dohrety-ja sa kojim smo i odrzali kurs 2013. godine u Beogradu na kojem je bilo 15 modelara iz Srbije i Slovenije.

Da bi smo vam olaksali razumevanje ove tematike, koja je veoma bitna za nase vodne resurse, pored nasih radova uputicemo vas na web sajt John-a Dohrety-ja

http://www.pesthomepage.org/Highly-parameterized_inversion.php

Jedan od razloga za ovaj email je zaista losa situacija u nasoj praksi i nauci kada su u pitanju matematicki modeli podzemnih voda sto rezultuje promasajima kao sto je trenutna situacija u Pozarevcu gde se nestasica vode mogla predvideti primenom ovih novih metoda kao sto je VISOKO PARAMETRIZOVANA INVERZIJA.

субота, 19. септембар 2015.

SUPER NOVO - pogledajte kako se pripremaju bakterije za bioremedijaciju

Postovane Kolege,
Bavim se bioremedijacijom od 2000te godine a 2008. godine publikovao sam doktorsku disertaciju o prirodnoj biomemedijaciji u podzemnim vodama. Disertaciju mozete preuzeti ako kliknete ovde

Dodavanje bakterija u podzemne vode ili zemljiste u cilju bioremedijacije zove bioagumentacija. Na sledecem video klipu, koji traje 4 minuta, mozete videti kako se pripremaju bakterije pre injektiranja u geo sredinu.

KLIKNITE OVDE DA POGLEDATE VIDEO KLIP

Budite slobodni pa mi se javite na email advancedgwt@gmail.com ako imate neka pitanja

четвртак, 3. септембар 2015.

ArcGis vam je skup? Pogledajte kurs za besplatni QGIS

Geografski Informacioni Sistemi (GIS) se sve vise koriste u nasoj praksi ukljucujuci razne oblasti, poljoprivreda, geologija, zastita zivotne sredine, hidrogeologija, gradjevinarstvo i drugo.

Iza naseg Centra je puno odrzanih kurseva u ArcGis-u kojima smo inzenjere obucili da koriste ArcGis. Jedina mana ArcGis-a je sto licenca nije besplatna i mora da se izdvoje na bas mala sredstva.

Ono sto smo uveli u nasu ponudu je obuka za besplatni QGIS program koji u mnogo oblasti moze da parira ArcGis-u. Ukoliko nemate novaca za ArcGis vrlo rado cu vam pokazati mogucnosti QGIS-a i ako se odlucite za QGIS prakticno besplatno mozete da udjete u oblast Geografski Informacionih sistema.

Naravno, kao i sve kurseve i kurs za QGIS drzimo sa najsavremenijim video materijalima i to jedan na jedan. Moguca je obuka i za sve inzenjere u vasoj firmi.

недеља, 30. август 2015.

Uzorkovanja zagadjenja u zemljistu, podzemnoj vodi, gasu u zemljistu i sedimenatima

Istrazivanje zagadjenja i remedijacije zivotne sredine zahteva pravilno uzorkovanje vode, zemljista i gasa. Imamo veliko iskustvo u ovoj oblasti a koristimo najsavremenije metode u oblasti uzorkovanja zagadjenja u zemljistu, vodi i gasu. Dosta nasih metoda se bazira na pasivnom uzorkovanju.

U cilju priblizavanja ovih novih tehnika uzorkovanja zagadjenih lokacija postavili smo na nas web sajt video klipove koji ce vam pomoci da savladate i iskoristite ove nove tehnika.

Za vise informacija i da se prebacite na nas novi deo web sajta posvecen uzorkovanju zagadjenja u zivotnoj sredini kliknite ovde

недеља, 16. август 2015.

Projekti na kojima moze da se koristi Groundwater Vistas program, jedan od najcesce koriscenih programa u svetskoj praksi



Program Groundwater Vistas je jedan od najcesce koriscenih programa u inzenjerskoj praksi u svetu i kod nas. Program Groundwater Vistas mozete primeniti na sledecim projektima:
  • Odredjivanje kapaciteta izvorista i uticaja rada bunara
  • Odredjivanje zone sanitarne zastite
  • Transport zagadjenja u podzemnim vodama (naftni ugljovodonici, hlorovani rastvaraci, teski metali i drugi)
  • Plitka i duboka istrazivanja geotermalne energije
  • Intruzije slane vode
  • Projekti odvodnjavanja rudnika
  • Geotehnicka praksa
U programu Groundwater Vistas koriste se sledeci programi: MODFLOW 2005, MODFLOW USG, SEAWAT, MT3DMS, RT3D, MODFLOW SURFACT i drugi.

Ako odlicite da kupite ovaj program (cena je 2050 USD) necete biti sami! Nudimo vam ON LINE kurseve za razne nivoe - od pocetnog do naprednog. Mi smo korisnici ovog programa od 1997. godine kada smo kupili, prvi u regionu, ovaj program koje se od tada kontinualno dopunjava.

Kako izgleda rad u ovom programu mozete videti na linku KLIKNI OVDE.  U video klipu je prikazano formiranje 3D Matematickog modela za podrucije Semberije.

понедељак, 10. август 2015.

Istrazivanje zagadjenja u gasnoj fazi u zemljistu, pasivni uzorkivaci


 
Vec godinu dana saradjujemo sa Beacon Environmental Services kompanijom iz USA koja pravi pasivne uzorkivace zagadjenja u gasnoj fazi u zemljistu. Klijenti iz Srbije su bili veoma zadovoljni i na vas zahtev cemo vam poslati te podatke.

Kako funkcionisu pasivni uzorkivaci zagadjenja u gasnoj fazi zemljista mozete da vidite na linku klikni ovde

Vise o firmi Beacon Environmental Services mozete da vidite ako kliknete ovde

недеља, 9. август 2015.

Istrazivanje i bioremedijacija zagadjenja u zemljistu i podzemnoj vodi


Postovane Kolege,

Prvi projekat istrazivanja zagadjenja smo uradili jos davne 1997. godine i u pitanju je bilo zagadjenje od poljoprivredne proizvodnje (nitrati). Dve godine kasnije uradjen je magistarski rad koji je pokrivao incidentno zagadjenje od izliva prevrnute cisterne sa naftom i uticaj na izvoriste u Vrbasu. Godinu dana kasnije, lider naseg tima Dr Dragan Kaludjerovic, boravio je u Severnoj Americi i radio na raznim lokacijama sa zagadjenim zemljistem i podzemnim vodama.

Svoja iskustva iz Severne Amerike, Dr Dragan Kaludjerovic je preneo u doktorsku disertaciju koja je odbranjena 2008. godine sa nazivom disertacije "Prirodno preciscavanje izdani".

Trenutna istrazivanja u Centru za primenjena naucna istrazivanja u vodosnabdevanju i remedijaciji obuhvataju upotrebu emulsifikovanog biljnog ulja u bioremedijaciji kao i tehnike molekularne biologije u zastiti zivotne sredine.

Nasa predavanja kao i predavanja nasih kolega sa kojim saradjujemo mozete videti na delu naseg web sajta koji je vezan za istrazivanja zastite zivotne sredine, klikni ovde.

Ukoliko na vasem zemljistu ili u podzemnoj vodi imate zagadjenje organskog (naftni ugljovodonici, hlorovani rastvaraci..) ili neorganskog porekla (teski metali, nitrati..) javite nam se i nasi eksperti ce vam objasniti opcije i predloziti istrazivanja ili remedijaciju  
Nazovite nas za dodatne informacije i zakazite sastanak sa nasim timom u Beogradu. Ako Vam je problem da dodjete u Beograd mozemo da uspostavimo video konferenciju preko Skype.

SVE KONSULTACIJE SU BESPLATNE! Na raspolaganju smo vam! 

петак, 24. јул 2015.

Jednostavan test za hidraulicko ispitivanje karakteristika izdani (akvifera) - SLUG TEST

Postovane Kolege,
Karakterizacija izdani (akvifera) se obicno radi sa granulometrijskim krivama (nepouzdani rezultati) i klasicnim opitima crpenja (zahtevan opit). Negde izmedju ove dve metode je SLUG test. Slug test je vrsta opita koji se izvodi u cilju dobijanja hidraulickih karakteristika izdani (akvifera). U pijezometar su unosi cep od punog materijala koji izaziva podizanje vode u pijezometru, privremeno, i nivo se vraca na neki ravnotezni nivo u odredjenom vremenu posle toga (failing head test).

Drugi deo SLUG testa je vadjenje cepa iz pijezometra pri cemu dolazi do snizavanja nivoa koji se naknadno postepeno podize (rising head test).

Najveca primena SLUG testa je u prethodnom dizajniranju opita crpenja i utvrdjivanju hidraulickih karakteristika izdani (akvifer) u zagadjenim izdanima jer SLUG test ne zahteva crpenje zagadjene vode.

U saradnji sa americkom kompanijom In Situ, ciji smo mi predstavnici u regionu, predstavljamo vam 46 minuta na webinaru (engleski jezik) o SLUG testu koji ce vam razjasniti mnoge stvari o ovom veoma korisnom opitu. Za pregled webinara klikni ovde

Vise o kompaniji In Situ koja proizvodi uredjaje za monitoring povrsinskih i podzemnih voda kao i telemetriju mozete videti ako kliknete ovde 

Mi takodje prodajemo ili iznamljujemo software za obradu opita crpenja i SLUG testa, u pitanju je AquiferWin32 koji kosta samo 650 USD.  

недеља, 19. јул 2015.

GIS kursevi - za geologiju, gradjevinu, poljoprivredu, sumarstvo....

Postovane Kolege,

Na nasem web sajtu o GISu, www.hidrogeoloskigis.com mozete videti karakteristike programa EnviroInsite koji predstavlja standard u hidrogeoloskom GIS u SAD. Pored casova i podrske za ovaj program dajemo i ON LINE kurseve  za ArcGis po savremenoj metodologiji koja ce vam omoguciti da brzo savladate ovaj program. Uz ArcGis casove dolazi i najsavremeniji video materijal.

Bez obzira da li radite u privatnoj firmi, vodovodu ili fakultetu GIS je vec odavno postao standard u raznim strukama i ovim vas pozivamo da pohadjate nasu ON LINE nastavu. Sve sto vam treba je Skype. Casovi su prilagodjeni vasem vremenu. 

субота, 30. мај 2015.

 
Monitoring u karstu sa razvojem tehnologije postaje sve pristupacniji. Na slici iznad je In Situ Inc. multiparametarska sonda koja moze da se poveze sa telemetrijskim sistemom i da npr. svaki 10 minuta (ili manje) prenosi vrednosti pH, mutnoce, specificne provodljivosti, temperature i drugih parametara sa karstnog vrela direktno u vasu kancelariju.

Sa ovim sistemom prakticno dobijate podatke u realnom vremenu cime se omogucava blizak monitoring karstnog sistema na padavine.

Za vise informacija posetite web sajt In Situ Inc. kliknite ovde

Nazovite nas za dodatne informacije i zakazite sastanak sa nasim timom u Beogradu. Ako Vam je problem da dodjete u Beograd mozemo da uspostavimo video konferenciju preko Skype.

петак, 8. мај 2015.

Postovane Kolege
Koriscenjem nase (kompanija Blue Water Satelite) patentirane tehnologije satelitskih snimaka (LANDSAT 8) za otkrivanje prisustva, lokacije i koncentracije (u milijarditim delovima) ranog razvoja Cyanobacteria, Chlorophyll-a u svetskim jezerima, potocima, rekama, barama i rezervoarima mozete ustedeti novac i spasiti zivote.  

Nasi izvestaji su izvedeni iz preciznih podataka baziranih na GIS-u. Rano otkrivanje moze pomoci u sprecavanju naglog rasta pre nego sto bude van kontrole, smanjenju troskova hemijskih tretmana i smanjenju stete na vodnom telu.

Sposobnost kompanije Blue Water Satelita za otkrivanje nivoa fosfora - kako u vodi tako i na povrsini tla ce vam pomoci da sprecite nagli razvoj Cyanobacteria i Chlorophyll-a.

I mi pokrivamo svaki kvadratni centimetar zemlje, eliminisuci nedostatke uzorkovanjem na slucajno odabranim lokacijama. Ipak ste skepticni da precizno, pouzdano otkrivanje moze biti izvedeno putem satelita? Pogledajte kako smo to dokazali. Procitajte nas izvestaj korelacije
   

Nazovite nas za dodatne informacije i zakazite sastanak sa nasim timom u Beogradu. Ako Vam je problem da dodjete u Beograd mozemo da uspostavimo video konferenciju preko Skype.

уторак, 28. април 2015.

 
Postovane Kolege,
O kompaniji Roscoe Moss, koja je svetski lider u proizvodnji filtera za bunare, dovoljno je pokazati mapu (vidi iznad) na kojoj se vidi u kojim zemljama sveta se koriste filteri i cevi za bunare ove firme.

Ovom prilikom zelimo da Vam ukazemo na Roscoe Moss Company novi web sajt koji je zaista ODLICAN. Kliknite ovde da vidite vise.

Foto pricu od 1927-2014 godine o Roscoe Moss kompaniji mozete da vidite OVDE. Zaista je fascinantna!   
 
Nazovite nas za dodatne informacije i zakazite sastanak sa nasim timom u Beogradu. Ako Vam je problem da dodjete u Beograd mozemo da uspostavimo video konferenciju preko Skype.