четвртак, 1. мај 2014.

Dopunsko vodosnabdevanje Beograda leti uskladistenjem vode ispod grada u dubokoj izdani (akviferu)

Postovane Kolege,
Slika iznad preuzeta je iz casopisa Voda i sanitarna tehnika iz 2004. godine u clanku uradjenom od strucnjaka iz Geozavoda. Na njoj se vidi postojanje krecnjacke izdani ispod Beograda koja se moze iskoristiti kao rezervoarski prostor za uskladistenje vode.
   
Poznato je da leti Beogradu nedostaje vode a da je zimi zbog smanjene potrosnje ima dovoljno. Upravo je ova situacija osnova tehnike ASR (aquifer storage and recovery) tj. vestackog prihranjivanja dubokih izdani (akvifera) bunarima. Svetski ekspert na ovu temu, sa mnogo uspesnih projekata sirom sveta, gospodin David Pyne, autor knjige:

Aquifer Storage Recovery: A Guide to Groundwater Recharge Through Wells. 2nd Edition, 2005. USA (slobodno prevedeno "Vodič za prihranjivanje izdani (akvifera) kroz bunare"

je u telefonskom razgovoru potvrdio ovu mogucnost upravljanja vodnim resursima u Beogradskom izvoristu.

Ova tehnologija je u usponu i trenutno ima preko 500 bunara dvojne namene u Sjedinjenim Americkim Drzavama i drugim zemljama u svetu. Jedan od razloga za siroku primenu ove metode u SAD je ekonomski razlog, ova metoda znatno pojeftinjuje cenu iskoriscavanja podzemne vode.  
 
Javite nam se da bi ste saznali vise - nas mobilni je +381-(0) - 62-965-1748!
 

Mi smo jedini u regionu koji rade sa ovom naprednom tehnikom upravljanja vodnim resursima!

1 коментар:

  1. Ovo je zaista napredna tehnologija, nazalost mislim da je i previse napredna za nase uslove. Da bi ovakav projekat zaziveo, trebalo bi da se strucnjaci ozbiljno pozabave njime, ili da neko najpre pronadje ekonomski interes.

    ОдговориИзбриши