субота, 13. јул 2013.

Geohemijska istraživanja prilikom nalivanja vode u bunare dvojne namene



Uvod

Prilikom mešanja voda različitog porekla, površinske i podzemne vode npr., usled razlike u njihovom sastavu može doći do geohemijskih reakcija koje mogu da dovedu do kolmiranja izdani u kojoj dolazi do mešanja. U zonama gde dolazi do prihranjivanja izdani površinskim vodama ili uopšte vodama koje imaju drugi hemijski sastav od onih u izdani veoma je uputno da se uzmu u obzir potencijalni geohemijski problemi.

Iskustvo prilikom prihranjivanja izdani bunarima u USA pokazuje da najmanje jedan uzorak vode kojom se prihranjuje izdan treba biti analiziran za geohemijske analize. Takođe, i jedan uzorak podzemne vode iz izdani koja se prihranjuje treba da se hemijski analizira. Ovi uzorci treba da se analiziraju na parametre koji su dati na slici 1.

Slika 1. Parametri koji treba da se analiziraju za geohemijske analize (David Pyne 2005)

Lista na slici 1. nije konačna i treba da se dopuni zavisno od ASR (Aquifer Storage and Recovery) funkcije i potreba propisa. Na primer, nanogram po litru pharmaceuticals i organiskih produkata koji se koriste za lične potrebe pojavljuju se u plitkim izdanima i površinskim vodama.

Parametri koji treba da se analiziraju na terenu uključuju temperaturu, pH, električnu provodljivost, oksidoredukcioni potencijal i rastvoreni kiseonik. Na tržištu postoje razne multiparametarske sonde koje ova terenska merenja mogu uspešno da urade. Autor ima pozitivna iskustva sa YSI (Yellow  Springs Instruments) multiparametarskim sondama.

Parametri koji su prikazani na slici 1. predstavljaju minimum onoga što mora da se analizira za geohemijske analize.

Karakteristika matriksa izdani

Jednom kada su uzorci vode za injektiranje i podzemne vode uzeti i analizirani sledeći logični korak u geohemijskoj analizi je geohemijska simulacija kojom može da se pokaže da li će usled mešanja voda različitih karakteristika doći do začepljavanja izdani taloženjem. Ukoliko se geohemijskom simulacijom pokaže da neće doći do taloženja (ovo bi bilo dobro da se potkrepi i sa iskustvom iz obližnjih injekcionih bunara) može se pristupiti konstrukciji ASR ili injekcionih bunara. Iskustva pokazuju da često može da se dobiju rezultati koji nisu potpuno jasni što je uglavnom posledica nedostatka podataka vezanih za minerologiju matriksa izdani i onda treba obezbediti te uzorke da bi se karaktelizovale fizičke, hemijske i hidrauličke osobine podzemlja u kojem će doći do uskladištenja vode iz drugih izvora.

Analize koje su se pokazale da su korisne za bunare dvojne namene (ASR bunare) ili samo injekcione bunare uključuju:

·        fizičke karakteristike
·        kolor fotografije jezgra iz izdani
·        mineralogija
·        katjonski i bazni kapacitet izmene
·        skening elektronska mikroskopija
·        petrografija sekcije
·        analiza curenja (leaching analyses)

U ovom kratkom pregledu dati su samo osnovni postupci koji su neizostavni kada je u pitanju veštačko prihranjivanje izdani kroz bunare. I ako sam postupak nije preterano komplikovan, mora se voditi računa naročito o geohemijskim procesima koji mogu da dovedu do smanjenja kapaciteta injektiranja vode u izdan.


Dr Dragan Kaluđerović, dipl.ing.hidrogeologije
www.advancegwt.com
+381-62-965-1748

Нема коментара:

Постави коментар