петак, 20. новембар 2015.

Zasto su modeli podzemnih voda koji se rade u nasim krajevima zastareli


Postovane Kolege,
Vec nekoliko godina pokusavamo da ukazemo na nove tehnike u matematickom modeliranju podzemnih voda koje su napravile revoluciju u ovoj oblasti. Objavili smo nekoliko clanaka u domacoj literaturi ali odziv je bio slab, matematicki modeli koji se rade na nasim fakultetima, institutima i dalje se rade po veoma staroj metodologiji.

Imena dva glavna rada na ovu tematiku koje smo objavili u prethodnim godinama su sledeci (mozete ih dobiti od nas):
Kaludjerovic D., Prilog kalibraciji i oceni parametara matematickih modela podzemnih voda - poredjenje manuelne, automatske i "pilot point" metode sa regularizacijom, Vodoprivreda, Beograd, 2012.
Kaludjerovic D., Analiza neodredjenosti rezultata kalibracije matematickog modela izvorista u Trnovcu metodom Null Space Monte Carlo, Voda i sanitarna tehnika, godina XLIV, broj 2 2014.

Naravno, jasan je uticaj naseg saradnika i mentora John-a Dohrety-ja sa kojim smo i odrzali kurs 2013. godine u Beogradu na kojem je bilo 15 modelara iz Srbije i Slovenije.

Da bi smo vam olaksali razumevanje ove tematike, koja je veoma bitna za nase vodne resurse, pored nasih radova uputicemo vas na web sajt John-a Dohrety-ja

http://www.pesthomepage.org/Highly-parameterized_inversion.php

Jedan od razloga za ovaj email je zaista losa situacija u nasoj praksi i nauci kada su u pitanju matematicki modeli podzemnih voda sto rezultuje promasajima kao sto je trenutna situacija u Pozarevcu gde se nestasica vode mogla predvideti primenom ovih novih metoda kao sto je VISOKO PARAMETRIZOVANA INVERZIJA.