петак, 24. јул 2015.

Jednostavan test za hidraulicko ispitivanje karakteristika izdani (akvifera) - SLUG TEST

Postovane Kolege,
Karakterizacija izdani (akvifera) se obicno radi sa granulometrijskim krivama (nepouzdani rezultati) i klasicnim opitima crpenja (zahtevan opit). Negde izmedju ove dve metode je SLUG test. Slug test je vrsta opita koji se izvodi u cilju dobijanja hidraulickih karakteristika izdani (akvifera). U pijezometar su unosi cep od punog materijala koji izaziva podizanje vode u pijezometru, privremeno, i nivo se vraca na neki ravnotezni nivo u odredjenom vremenu posle toga (failing head test).

Drugi deo SLUG testa je vadjenje cepa iz pijezometra pri cemu dolazi do snizavanja nivoa koji se naknadno postepeno podize (rising head test).

Najveca primena SLUG testa je u prethodnom dizajniranju opita crpenja i utvrdjivanju hidraulickih karakteristika izdani (akvifer) u zagadjenim izdanima jer SLUG test ne zahteva crpenje zagadjene vode.

U saradnji sa americkom kompanijom In Situ, ciji smo mi predstavnici u regionu, predstavljamo vam 46 minuta na webinaru (engleski jezik) o SLUG testu koji ce vam razjasniti mnoge stvari o ovom veoma korisnom opitu. Za pregled webinara klikni ovde

Vise o kompaniji In Situ koja proizvodi uredjaje za monitoring povrsinskih i podzemnih voda kao i telemetriju mozete videti ako kliknete ovde 

Mi takodje prodajemo ili iznamljujemo software za obradu opita crpenja i SLUG testa, u pitanju je AquiferWin32 koji kosta samo 650 USD.  

недеља, 19. јул 2015.

GIS kursevi - za geologiju, gradjevinu, poljoprivredu, sumarstvo....

Postovane Kolege,

Na nasem web sajtu o GISu, www.hidrogeoloskigis.com mozete videti karakteristike programa EnviroInsite koji predstavlja standard u hidrogeoloskom GIS u SAD. Pored casova i podrske za ovaj program dajemo i ON LINE kurseve  za ArcGis po savremenoj metodologiji koja ce vam omoguciti da brzo savladate ovaj program. Uz ArcGis casove dolazi i najsavremeniji video materijal.

Bez obzira da li radite u privatnoj firmi, vodovodu ili fakultetu GIS je vec odavno postao standard u raznim strukama i ovim vas pozivamo da pohadjate nasu ON LINE nastavu. Sve sto vam treba je Skype. Casovi su prilagodjeni vasem vremenu.